Johannes Vermeer

Johannes Vermeer

Kad je “Djevojka s bisernom naušnicom” ostavljena u Mauritshuisu 1903., slika je prijavljena kao “žalosno stanje zanemarivanja”. Fotografije snimljene u to vrijeme, kao i pisani dokumenti pokazali su da je slika patila od velikog gubitka boje. Slika je od tada više puta obnavljana, i iako gubici boje više nisu vidljivi, još se uvijek mogu vidjeti u X-radiografiji. Kada je slika istražena prije njenog liječenja u razdoblju 1994-1995, rendgenskim zrakama na područjima koja nisu sadržavala bijelu boju zabilježene su neobjašnjive bijele točkice. Tijekom naknadnog čišćenja slike otkriveno je da su bijele točkice na rendgenskom snimku male prevrnute pahuljice izvorne boje. Čini se kad je slika bila obložena 1882. godine, prianjanje boje bilo je vrlo slabo i  mnogi rascjepkani dijelovi boje su premješteni i utisnuti u površinu boje. Tijekom liječenja od 1994. do 1995. uklonjeno je ukupno 38 fragmenata boje.

Johannes Vermeer van Delft ili Jan Vermeer ili Johannes van der Meer (1632. – 1675.) smatra se jednim od najboljih nizozemskih slikara koji se specijalizirao za interijere domaćinske atmosfere običnog građanskog života. Cijela jedna epoha 17. st. u Nizozemskoj ostala je vjerno prikazana u njegovim slikama. Doslovno zaboravljen skoro dvije stotine godina, 1866. kritičar umjetnosti Thoré Bürger objavljuje esej pripisavši mu 66 slika (tek 35 je danas sa sigurnošću potvrđeno kao njegove). Od tada, Vermeerova slava raste i priznat je kao jedan od najvećih nizozemskih slikara “Zlatnog vijeka”. Djelomice to priznanje slijedi iz njegovog majstorskog služenja svjetlom u svojim slikama ostvarujući izvanrednu prostornost.

Vermeer je slikao prozirnim bojama nanoseći boju na platno u mnogim slojevima, tehnika koja se naziva pointillé. Neki čak pretpostavljaju da je u svom minucioznom prepisivanju stvarnosti koristio i cameru obscuru. Neki svjetlosni i perspektivni efekti su se mogli dobiti samo uporabom određenih leća.

Nijedan umjetnik 17. st. nije, poput njega, tako lakomo i slobodno koristio najskuplji pigment tog vremena – lapis lazuli, prirodni ultramarin. Koristio ju je i u predmetima koji nisu nužno morali biti plavi, kao ženske suknje ili traka na glavi Djevojke s bisernom naušnicom, pa čak i podslikavanje sjena kao na njegovoj Glazbenoj lekciji i Čaša vina. Preko sjena tamnog ultramarina znao je slagati slojeve toplih boja crvene i okera koje su se reflektirale na zidovima stvarajući dojam da su ugrijani toplim svjetlom. To je vjerojatno inspirirano Leonardovim zapažanjima da je površina svakog predmeta obojena bojom predmeta koji se reflektira na njoj. Što bi značilo da predmet nije nikada obojen samo jednom, njegovom izvornom bojom.

Vermeer je uglavnom slikao scene domaćinskih interijera i portreta s iznimkom dvije veličanstvene panorame Delfta.

Likovi njegovih slika pružaju presjek društvenih odnosa u nizozemskoj tog doba. Od obične mljekarice, do luksuznih i taštih zvaničnika i trgovaca u svojim ugodnim kućama. Suptilne vjerske i znanstvene konotacije se mogu pronaći u mnogim njegovim djelima.